Hui, Google Reader muuttui

Googlen Syötteenlukija muuttui kesken illan toisennäköiseksi, Jaikun Expore-sivusta päätellen muillakin Readerin pyöristetyt kulmat ovat suoristuneet neliskulmaisemmiksi. Ja kerrotaanpa muutoksesta jo virallisessa blogissakin.

Ulkoasun muutoksen ohella Readeriin on lisätty ominaisuus, jolla voi piilottaa lukemattomien otsikoiden määrän (löytyy vasemmanpuoleisesta sivupalkista, pienen alasosoittavan kolmion takaa). Enää ei siis tarvitse tuskailla miten lukemattomien otsikoiden määrä on jumiutunut pysyvästi yli tuhanteen, vaan tämän informaation saa kätevästi piilotettua. Google mainostaa Readerin myös nopeutuneen, mutten kyllä mitään eroa huomannut.

Tämän bloginkin ulkoasu on taas muuttunut, joskin täydellinen teema on edelleen etsinnässä, monen muun asian (sisältö yms.) tavoin.

Juha Kulmanen kirjoittaa YLE Radio 1:n puheenvuorossa sopivasti Planeetta Googlesta, lainaillen hakukonejätin kymmenvuotiaasta taipaleesta kirjoitettua kirjaa (Randall Strossin Planet Google). Googlen rahoista yli 90 prosenttia tulee edelleen hakutulosten yhteyteen myytävistä mainoksista. Esimerkiksi Syötteenlukija on siis vain kiva lisäpalvelu, joka mainostuotoilla voidaan aikaansaada. Hakukoneen perimmäisen suosion syyksi Stross Kulmasen mukaan esittää haun tasavertaisuutta: hakukone on kiinnostunut vain haettavasta sanasta, ei hakijan iästä, sukupuolesta, kotipaikasta tai muistakaan henkilökohtaisista ominaisuuksista. Jokainen haun käyttäjä, niin pääministeri kuin bloggaajakin, on yhdenvertainen tiedon ja hakutulosten edessä, ainakin periaatteessa.

Stross näkee vastakkainasettelun Googlen ja Microsoftin välillä: toisen ideologia on olla avoin, toisen sulkeutunut koska siten on helpompi rahastaa. Tämä ajatus ei liene kenellekään kovin uutta, mutta kiinnostavaa on Facebookin sijoittaminen samalle akselille, suljetulle osastolle yhdessä Microsoftin kanssa. Sijoitus on varmaan osuva, ostihan Microsoft syksyllä 2007 Facebookista 1,6 prosentin osuuden, saaden samalla mahdollisuuden mainostaa naamakirjassa yksinoikeudella (Arvopaperin uutinen).

Yahoo Microsoftille – Del.icio.us ja Flickr kanssa?

I don't want msn flickr
Kuva: alvarezperea

Helmikuun suuri uutinen oli Microsoftin ostotarjous Yahoosta. Seurasin tätä kiinnostuneena, ja hieman huolestuneena myös: haluanko luovuttaa Microsoftin palvelimille 1460 digikuvaani (Flickr) ja yli 600 linkkiäni? Yahoo kun omistaa myös Del.icio.us -linkkipalvelun

Kuvien pysyväisarkistointiin tarkoitettu palvelu firmalle, joka vielä muutama vuosi sitten poisti esimerkiksi Hotmailista aivan kaikki sähköpostit, jos sinne ei muutamaan viikkoon kirjautunut? Ei ei, ei hyvä. Flickrin perinteisesti ärhäkkäät käyttäjät aloittivatkin heti vastarinnan ja käskivät Microsoftia pitämään näppinsä kaukana Flickristä.

Yahoo torjuikin kaupan toistaiseksi, joskin se johtui tiettävästi tarjouksen alhaisesta hinnasta eikä esimerkiksi Flickr-käyttäjien kiukustumisesta.

Yahoon ja Microsoftin kauppa yhdisti kummallisesti asioita toisiinsa. Kun itse mietin digikuvieni kohtaloa tulevaisuudessa, amerikkalaiset sijoittajat pohtivat samaan aikaan omistustensa arvoja. Yli 70 miljardin dollarin sijoituksia hoitava Jane Snorek kommentoi Bloombergille pitävänsä Microsoftin Yahoo-ostosta typeränä ja sanoi, että hän ei ole tyytyväinen.

Jättisijoittaja ilmaisi tyytymättömytensä laittamalla Microsoftin osakkeita myyntiin sen verran reippaasti, että kurssi lähti useamman prosentin laskuun. Samalla junakuvieni päätyminen Bill Gatesin palvelimille muuttui hivenen epätodennäköisemmäksi. Kiitos vain teille sijoittajille, vaikka tämä ei ehkä toimintanne perimmäinen motiivi ollutkaan.

Mitä?

Timo-Pekka Heima kirjoittaa blogeista, mediasta, netistä ja niiden vierestä.